9 причини да откажем прясното мляко

 От умора до проблеми с костите – млечните продукти могат да бъдат в основата за някои наистина неприятни здравословни проблеми. Именно затова винаги, когато подготвяте списъка си за пазаруване, се запитайте: „Дали не е по-добре да оставя прясното мляко извън списъка с покупки?”

1. През повечето време се чувствате уморени Прясното мляко съдържа опиатни молекули, които са сред главните виновници затова ние да се чувстваме по-уморени от всякога, та даже и заспали. Но не бързайте да се радвате, това в никакъв случай не означава, че ще се радвате на по-качествен сън. Прясното мляко е трудно смилаемо, което затруднява и изморява тялото ни. Тялото ни се опитва да произведе повече енергия за да разгради млякото и по този начин, цикълът ни на сън се нарушава.

2. Поява на акне Проучванията сочат, че именно обезмасленото мляко увеличава рискът от появата на акне сред тийнейджърите и младите хора. Прясното мляко оказва влияние върху хормони като инсулин например. Освен това, ниското съдържание на мазнини в прясното мляко може да окаже негативно влияние на здравето на кожата.

3. Проблеми с храносмилането Повече от 65% от световното население страда от непоносимост към лактоза, и това не е съвсем случайно. Въпреки, че кърмата съдържа лактоза, прясното краве мляко е в пъти по-трудно за усвояване от организма на човек. Оплаквания като гадене, подуване на корема и газове биха могли да ви подскажат, че може би е време да се откажете от приема на този млечен продукт.

4. Болки в мускулите Прясното мляко, само по себе си е висококиселинно, а това е предпоставка за възпалителни процеси в организма. От подобни възпаления биха могли да пострадат както ставите, така и мускулите. Ако сте от хората, които тренират редовно и ви е трудно да се възстановите от мускулната треска, която ви е връхлетяла, то значи е време да преустановите и да намалите консумацията на млечни продукти.

5. Мозъчна мъгла Терминът „мозъчна мъгла” всъщност не е болест, а симптом. Това е състояние, в което се появяват проблеми с паметта, умствена неяснота и невъзможност за фокусиране. Дори и причините да са други, прекаляването с млечните продукти също би могло да задейства симптомите на „мозъчната мъгла”, заради високия процент на казеин в млякото, което от своя страна предизвиква фалшиво чувство на удовлетворение. Много от изследванията сочат, че именно намаляването на консумацията на прясно мляко, може да спомогне при борбата с депресията.

6. Алергии и други кожни състояния Ранните симптоми на алергии след консумацията на млечни продукти са запек, колики и диария. Понякога алергиите към млякото биват обърквани с непоносимостта към лактоза. Около 5% от децата развиват алергия към мляко, докато подобни алергии могат да се развият и в значително по-зряла възраст. Пример за алергия от мляко е екземата. В случай, че се сблъскате с екзема, опитайте да елиминирате млечните продукти от менюто си и забележете дали все пак състоянието ви се подобрява. 7. Висок холестерол Холестеролът в кръвта се „захранва” директно от начина, по който се храним. 100 грама краве мляко съдържа приблизително 10 грама холестерол, което го прави изключително опасно, ако бива приемано ежедневно в големи количества.

8. Костите ви стават по-лесно чупливи Калцият е основен елемент при развитието на костите и тяхното здраве, особено през детството. Въпреки тази добра новина, абсолютно всички млечни продукти и останалите животински протеини са високо киселинни, което от своя страна намалява приема на калций за организма. По-висок риск от счупвания има при жените, които пият по 3 или повече чаши прясно мляко дневно, сочи изследване, публикувано в IFLS

9. Тялото става устойчиво на лекарства Въпреки че не бива да обвиняваме самото мляко, т.нар. антибиотици, които се дават на кравите, биха могли да повлияят пряко на нашето здраве. Да, лекарствата за жизненоважни за здравето на животните, но от друга страна се предизвиква едно развитие на антимикробни резистентни бактерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *