Наградите “Грами” ще имат пет нови категории

Наградите “Грами” ще имат пет нови категории, сред които за автор на песни на годината, което ще даде възможност на Националната звукозаписна акедемия да отличава най-добрия композитор на некласическа музика, който нито е изпълнител, нито продуцент.

Добавенo е и специалнo отличие за заслуги – за песен за социална промяна.

В новата композиторска категория ще бъдат отличавани творци с много нови песни през предишната година, докато в съществуващата за песен на годината наградата е за текст или песен само на един хит.

“Тази нова категория е наистина за човек, който е експерт в занаята на писането на песни”, заяви главният изпълнителен директор на Академията Харви Мейсън младши. Авторите трябва да са написали минимум пет песни, в които са записани “само” като автори или съавтори.

Някой, който сам пише музиката си и я записва, няма да бъде допуснат до участие“, каза той. “Песните трябва да са за други. Искаме да подчертаем занаята на професионалното писане на песни за изпълнители“.

Снимка: Getty Images

Новата категория е още една огромна стъпка за авторите на песни. Миналата година актуализация на правилата позволи на всеки автор на песни, продуцент, инженер или изпълнител, участващ в албум, номиниран за албум на годината, в крайна сметка да получи номинация.

Другите четири категории са за най-добър албум с рецитирана поезия, алтернативно музикално изпълнение, американско музикално изпълнение и саундтрак за видеоигри и други интерактивни медии.

Академията създаде и специална награда за заслуги, която определя най-добрата песен за социална промяна, предава БТА. Тя ще се основава на текста, който трябва да е за актуален социален проблем и да насърчава “разбирателството, изграждането на мира и съпричастността“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *