Бирата състарява

Малко неща са по-удовлетворяващи в горещ ден от хубава студена бира. Но ако искате да изглеждате и да се чувствате по-млади, това не е най-подходящата напитка.

“Бирата не осигурява хранителните вещества, от които се нуждае организмът ви, и всъщност ви дехидратира”, казва Роксана Есани, сертифициран диетолог и говорител на Националната академия по хранене и диетология.

Тя обясни, че въпреки че бирата е течност, тя “изсмуква” водата от организма и го дехидратира още повече, когато я пиете.

“Липсата на вода в организма може да ускори стареенето му, защото напитки като бирата отнемат влагата, която може да поддържа кожата ви хидратирана, и вместо това я изсушават”, казва тя.

Освен върху кожата, бирата може да повлияе и върху цялостното здраве и когнитивните функции.

“Алкохолът отслабва имунната система и влияе на други органи като сърцето, а при тези, които го консумират редовно, може да се наблюдава повишено кръвно налягане и нива на триглицериди”, казва Есани

Умерената редовна консумация на алкохол може да бъде вредна за здравето на мозъка и паметта и да доведе до влошаване на когнитивните способности.

Освен това алкохолът влияе зле на съня.

“Алкохолните напитки могат да ви накарат да заспите бързо, но те намаляват качеството на REM фазата на съня”, казва Есани. А липсата на качествен сън също не помага да се чувствате по-добре и да изглеждате добре.”

Бирата, която състарява по-бързо, е тази, която е смесена с допълнителни източници на захар – например бира с лимонада. Това прави бирата алкохолна напитка, пълна със захар.

“Такава бира е калорична, с високо съдържание на захар и съдържа алкохол”, казва Есани. – Напитките с високо съдържание на захар не са много хранителни и консумацията им трябва да се ограничи. Но когато смесите бира с тях, получавате много нездравословен коктейл. Бих ви посъветвал да го пиете само при специални случаи или да ограничите приема му, доколкото е възможно.”

Тя добави, че напитките с високо съдържание на захар също могат да увеличат дехидратацията на организма.

“Прекалено многото захар в кръвта може да предизвика често уриниране и да доведе до дехидратация”, казва Есани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *