Лекар разкри свойство на краставиците, за което дори не подозирате

Консумацията на краставици се свързва с куп ползи за тялото ни. Оказва се, че този зеленчук е полезен за укрепване на психичното здраве и защита от депресия. Това твърди руският лекар д-р Анна Ивашкевич. Краставиците и влиянието им върху психичното здраве „Краставиците помагат в борбата с депресията и апатията”, споделя специалистът.

Д-р Ивашкевич обяснява, че положителният ефект на краставиците върху състоянието на психиката се дължи на благоприятното им влияние върху чревната микрофлора. Благодарение на съдържанието на фибри, течности и минерали в тях, чревната подвижност се подобрява и добрите бактерии се размножават активно.

В резултатът от подобряването на състоянието на червата се активира производство на серотонин – така нареченият “хормон на радостта”, който осигурява на човек позитивизъм, спокойствие и психологическа стабилност без резки промени в настроението.

Яденето на краставици има 6 огромни здравословни предимства „Нормалното производство на серотонин по принцип помага за намаляване на риска от развитие както на апатия, така и на всички видове психически разстройства”, споделя експертът. Специалистът допълва, че здравите, добре функциониращи черва са от голямо значение за психичното здраве. Проучванията показват, че микробиота е пряко свързана с мозъка и влияе на неговите функции.  Друг важен плюс на краставиците е, че те ефективно помагат в борбата с преяждането и потискат повишения апетит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *