Тютюнопушенето и алкохолът са сред основните причинители на рак по света

Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се припишат на дадени рискови фактори, сред които на първо място са тютюнопушенето и алкохолът. Това е изводът в пространно научно изследване, публикувано днес.

Според нашия анализ 44,4 процента от смъртните случаи от рак в света могат да се припишат на рисков фактор, който беше измерен“, се казва в изследването, поместено в научното издание “The Lancet”, което е осъществено в рамките на програма, наречена “Глобално бреме на болестта”, финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В нея участват хиляди учени и изследователи от по-голямата част от страните в света.

Изследването позволява следователно да се разберат по-детайлно рисковите фактори според регионите на света, въпреки че като цяло изводите му потвърждават онова, което е известно – тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства рака (33,9 процента), следван от алкохола (7,4 процента).

Въпреки това половината от онкологичните заболявания не могат да бъдат приписани на един даден рисков фактор, което показва, че превенцията не е достатъчна.

Според авторите на проучването превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза и от ефикасни лечения.

В независим коментар, също публикуван в “The Lancet”, двама епидемиолози подкрепят тези изводи, но смятат, че изследването подчертава важността на превенцията, пише БТА. Според Диана Сафрати и Джейсън Гърни не бива да се смята за чиста монета точността на представените оценки, предвид това че събирането на данни е свързано с много пропуски и недостиг в някои страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *