Повечето естествена светлина в дома увеличава щастието

Учени от университета на Шефилд установиха, че повечето естествена светлина в дома увеличава щастието, съобщи в. “Daily Mail”.

Като се има предвид, че живеем, работим и прекарваме повече време у дома от всякога, архитектите и предприемачите трябва да полагат усилия да подобрят естественото осветление в домовете чрез фактори като положение и размер на прозорците“, каза ръководителят на изследването д-р Пабло Наварет Ернандес.

Учените са показали двайсет и пет 3D симулации на стаи, кухни и бани с различно естествено осветление на 750 участници. Някои от прозорците са гледали на север, други – на юг, различавал се е размерът им и броят им. Доброволците е трябвало да посочат доколко щастливи или тъжни се чувстват, гледайки всяка стая.

Резултатите показват, че естественото осветление се отразява значително върху чувството за щастие.

Прозорци, заемащи повече от 40 процента от стената, водели до най-много положителни емоции от всичките 25 сценария.

Що се отнася до стените, модерните оголени тухли не са препоръчителни.

За отразяването и поглъщането на светлината в дома установихме, че гипс и дърво се отразяват добре на усещането за радост и спокойствие, но не и тухлените повърхности“, пишат учените.

Сегашното изследване не се е занимавало с причината за тези резултати. Предишни трудове обаче показаха, че излагането на светлина увеличава нивата на серотонина – хормон на щастието, предава БТА. На хора, страдащи от сезонно афективно разстройство дори се препоръчва терапия със светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *