В обществото е широко разпространено схващането, че всеки човек трябва да пие поне 2 литра вода всеки ден. Това ще помогне за подобряване на състоянието на косата, кожата, на храносмилането и производството на хормона на щастието. Но наистина ли на тялото ни му е необходима 2 л вода? Руският лекар Юлия Краснова споделя, че поддържането на водния баланс е едно от основните правила за здравословен начин на живот. Тялото ни се състои от 90 процента вода.

Но не трябва да прекалявате с приема на течности. До какво може да доведе излишната вода в тялото? “Преди да отговорим на този въпрос, нека разберем защо изпитваме силна жажда? 


Една от основните причини е нарушение на водно-солевия баланс в кръвта. Подобен процес се случва по време на спорт или в жегата, когато се потите много или сте нервни”, споделя д-р Краснова.  


“Но дори и при липсата на заболявания и опасни състояния, определено не трябва да пиете повече от 3 литра вода на ден”, казва още експертът. “В големи количества водата може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 

Например, повишеното натоварване на бъбреците ще доведе до оток, а панкреасът и черният дроб няма да функционират нормално”, пояснява лекарят. 

В допълнение, сред най-честите последици от прекомерната консумация на вода, д-р Краснова включва:  

повишаване на налягането; 

главоболие; 

намален имунитет; 

стомашно-чревни инфекции (поради разреждане на стомашен сок); 

разреждане на кръвта и в резултат на това развитие на хипонатриемия, причиняваща сънливост, замаяност и загуба на съзнание; 

оток на мозъка и белите дробове;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *