Тревожността убива имунитета

Води до инфекции с усложнения и хронична умора

Дълбокият и продължителен стрес се е превърнал в постоянен спътник на милиони хора. Мнозина често не могат да заспиват, чувстват се претоварени дори през уикендите, тревожат се за близките и нищо не помага да намерят спокойствие, съобщи “Труд бг”.

Стандартните методи – сън, смяна на обстановката, почивка – вече не работят. Най-неприятното е, че всичко това не само трови ежедневието, но и убива имунната система.

Защитните механизми в човешкото тяло са устроени по такъв начин, че всичко в тази система е взаимосвързано. Болките в гърба могат да причинят зрителни увреждания, а преумората може да доведе до поредица от остри респираторни вирусни инфекции, понякога с усложнения и дълго възстановяване. Така че безпокойството и стресът могат да подкопаят имунната система. Това става по няколко начина.

Преди всичко трябва да се знае, че слабият стрес включва защитните реакции в организма, а силният, напротив, ги потиска.

Имунната и нервната система са тясно свързани. Централната нервна система е основният проводник на информация за всички “неизправности” и сигнали за тяхното отстраняване. Когато тя е отслабена от стрес, скоростта на предаване на предупредителните сигнали може да намалее и се забавя реакцията на имунната система, активирането на защитните режими и елиминирането на заплахите.

Животът в режим на постоянен физически и психо-емоционален стрес може да доведе до развитие на синдром на хроничната умора – заболяване, при което човек постоянно се чувства слаб, често боледува, бързо се уморява и като резултат развива нервни разстройства.

Как да си помогнем? Първият съвет е да се постараем да понижим стреса, а вторият е да подпомогнем имунната система отвътре. Последното може да стане с витамини от група В, които нормализират работата на нервната и сърдечно-съдовата система и се справят със стреса и депресията, в комбинация с препарат, съдържащ натриев дезоксирибонуклеат – мощен имуномодулатор, добиван от есетрови риби. Това вещество действа директно на клетките на организма, като ги кара да продължават да се борят с вируси, микроби и гъбички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *