Преустройват родната къща на Хитлер

Преустройването на родната къща на Адолф Хитлер ще продължи, както е планирано, от 2 октомври, съобщи австрийското министерство на вътрешните работи. Това се случи след излъчването на документален филм, в който бяха представени нови твърдения за желанията на покойния нацистки диктатор.

След дългогодишни правни спорове правителството реши да превърне къщата в северния австрийски град Браунау, където Хитлер е роден през 1889 г., в полицейски участък с център за обучение по правата на човека.

В стремежа си да предотврати превръщането на сградата на границата с Германия в неонацистко светилище, през 2016 г. правителството пое контрола над полуразрушената сграда.

Експроприацията сложи край на горчива сага между държавата и бившия собственик.

“Строителството (за преустройството на къщата) е планирано да започне на 2 октомври 2023 г.”, потвърди говорител на вътрешното министерство пред АФП.

Продават бара с форма на глобус от яхтата на Хитлер

“Всичко ще продължи, както е планирано”, добави той.

Но австрийският режисьор Гюнтер Швайгер, който трябва да пусне документален филм за къщата в края на август, заяви, че плановете на министерството за бъдещото използване на къщата “винаги ще бъдат подозирани, че са в съответствие с желанията на диктатора”.

Като доказателство Швайгер цитира откриването на статия от местен вестник от 10 май 1939 г., в която се посочва, че желанието на Хитлер е било родната му къща да бъде превърната в офиси за областните власти.

Превръщането на къщата в полицейски участък би било равносилно на административното използване, което диктаторът е предвиждал през цялото време, заяви Швайгер на пресконференция и призова правителството да преосмисли плановете си.

Понастоящем спорното преустройство на ъгловата къща с площ 800 кв. м се оценява на около 20 млн. евро (21,76 млн. долара) и се очаква да бъде завършено до 2025 г.

Полицейският участък трябва да започне да функционира до 2026 г.

Въпреки че Хитлер прекарва само кратко време в имота, той продължава да привлича симпатизанти на нацистите от цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *