Илон Мъск: Скоро Starship ще полети отново

Огромната първа степен на ракетата Starship, Super Heavy, запали своите двигатели на статичен тест в началото на август. След това ускорителят е прибран в хангар и разглобен частично. Инженерите на SpaceX са осъществили необходимите проверки и модификации в системата, след което днес Super Heavy е обратно на ракетната площадка в Бока Чика.

Следващият полет на Starship ще е скоро“, написа Илон Мъск.

На практика новият прототип на най-мощната ракета в историята вече е готов.

С височина от 120 метра Starship вече е най-голямата и висока ракета, правена някога. Докато първата степен Super Heavy има цели 33 ракетни двигателя, то втората разполага с 6. Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява добива да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита и от Марс към Земята.

Само първата степен е висока 71 метра и има диаметър от 9 метра. Това е повече от мнозинството създавани някога ракети.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА – SLS.

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS – само 4 до Луната.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция “Мир”.

Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство.

Илон Мъск ще се опита да проведе втория орбитален тест на Starship преди края на тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *