Meta се отказва от Facebook News на основните европейски пазари

Американският технологичен гигант Мета (Meta) обяви днес, че ще спре в края на годината функцията “Фейбуск нюз” (Facebook News) на основните си европейски пазари – Великобритания, Франция и Германия, съобщи АФП.

Макар че потребителите на най-голямата социална мрежа в света ще могат да продължат да четат и споделят новини на страницата си, Мета вече няма да поддържа функцията “новини” и няма да сключва споразумения с издатели за предоставяне на новинарско съдържание в тези страни, в които има над 130 милиона потребители. Това обяви социалната мрежа в публикация в блог.

Гигантът от Силициевата долина води редица юридически битки в света със законодатели и медийни организации, които го обвиняват, че извлича печалба от съдържанието им, без да им предоставя в замяна полагащия им се дял от рекламни постъпления. Същите обвинения получават и другите технологични гиганти, припомня БТА.

Мета забрани в началото на септември на потребителите си в Канада да виждат или споделят връзки към новинарски статии, след като правителството прие закон, задължаващ платформата да компенсира доставчиците на съдържание.

В съобщението си в блога Мета подчертава, че глобалната ѝ стратегия за Фейсбук се изразява в отдалечаване от информационното съдържание.

“Знаем, че хората не влизат във Фейсбук за новини и политическо съдържание, а за да се свържат с хора, които познават и за да откриват нови възможности, страсти и интереси”, пише компанията. “Новините са под 3 на сто от това, което хората по цял свят виждат на страницата си”, отбелязват от Мета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *