Котките правят близо 300 физиономии, чрез които общуват, показва проучване

Котките може да изглеждат неразгадаеми, но всъщност правят почти 300 различни мимики, чрез които контактуват със себеподобни или с хората, установи проучване, цитирано от БТА и “MailOnline”.

Оказва се, че котките не са толкова враждебни, колкото понякога изглеждат, като повечето от техните физиономии спрямо други котки са изненадващо приятелски. Изследователите наблюдавали 53 домашни любимци в котешко кафене в продължение на 10 месеца, като записали 186 отделни срещи между животните. Те установили 126 приятелски физиономии, включително спокойното изражение със затворени очи, което собствениците на котки са се научили да разпознават като знак за любов. Котките са демонстрирали и 102 враждебни физиономии, като например свитите зеници и прибраните назад уши, които те показват и на хората, когато са раздразнени.

Проучването установило само 48 мимики, които, подобно на усмивката на Чеширския котарак, са по-трудни за разчитане, тъй като могат да бъдат както приятелски, така и враждебни. Огромната гама от физиономии изненада експертите, тъй като в сравнение с кучетата с техните прочути усмивки или скръбни погледи, котките имат сравнително неподвижни лица.

Д-р Британи Флоркевич, научен ръководител на изследването от колежа Лион в Арканзас, обяснява: “Тези резултати показват, че е важно да се гледат ушите, очите и мустаците на котката, за да се разбере дали тя се чувства приятелски настроена или не. Устата им дава много информация за това дали е възможно да се стигне до бой. Хората може да си мислят, че мимиките на котките са предназначени да предупреждават другите котки и хора, но те всъщност показват колко социални и толерантни могат да бъдат тези домашни любимци”.

В проучването, публикувано в списание “Бихейвиърал Просесис”, са наблюдавани 276 вида физиономии, предназначени от котки за други котки. Повече от половината от тези изражения показват, че те искат да си играят – включително издърпани навън устни на котка, показваща долните си зъби, отворена уста и разтеглена челюст. Обикновено тази игривост е приятелска.

Но предупредителните знаци за това, че котките не се разбират, се заключават до четири мускулни движения, наблюдавани при различни техни физиономии. За да разпознаете уликите за раздразненост, просто потърсете котка, която облизва устните си, чиито уши са се преместили встрани на главата и са прибрани, и която има свити зеници. Последните три от тези движения са наблюдавани и при котки, които са недоволни от хората. Смята се, че ядосаните котки инстинктивно сплескват ушите си и свиват зениците си, за да предпазят главата и очите си от нараняване.

Четирите мускулни движения, наблюдавани при приятелските изражения на лицето в рамките на изследването, са затворени очи, уши, приближени едно към друго и избутани напред, и мустаци, също насочени напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *