Eто до какво води пиенето на малко вода

Човешките същества са съставени от около 80% вода. Всеки орган, клетка и тъкан в тялото ни я използва, за да функционират правилно, поради което е важно да пием достатъчно вода всеки ден. „Ние сме съставени от вода повече от всичко друго”, казва Марджан Могадам, лекар по семейна медицина в Хенри Форд Health.

„Пиенето на шест до осем, осем унции вода дневно се препоръчва. Шест е добре за повечето хора, осем, ако сте по-активни.” Ако консумацията на вода е нещо, което винаги остава последно в графика ви за деня, съществува начин да си го напомняте. За целта напълнете бутилка с вода сутрин и я дръжте наблизо, за да следите, колко вода изпивате.

Набавянето на вода под формата на богати на вода плодове и зеленчуци  като краставици, пъпеши, горски плодове, лимони и лайм също е чудесен начин да допълните приема на течности.

Каквото и да правите, не забравяйте да вземете тези шест до осем чаши, в противен случай дехидратацията може да причини множество проблеми.

Ето 6 странични ефекта, които може да си причините

Постоянни главоболия Едно от първите неща, които може да забележите, когато сте дехидратирани, е пулсиращо главоболие. Добрата новина? Ако причината е дехидратацията, тя трябва да изчезне малко след като изпиете голяма чаша вода.

Бавна функция на червата „В дебелото черво има водни рецептори и те изтеглят водата от тялото, за да направят изпражненията по-меки”. Ако не приемате достатъчно вода, твърдите изпражнения и запекът могат да бъдат често срещани странични ефекти, заедно с коремната болка и спазмите.

Суха кожа Дехидратацията се проявява по лицето под формата на суха, пепелива кожа, която изглежда по-малко сияйна, плътна и еластична.

Умора Ако не попълвате приема на течности, вашите енергийни нива могат да спаднат и може да изпитате умора и мозъчна мъгла. Така следващия път, когато посегнете към друга чаша кафе, вижте дали вместо това се нуждаете от вода.

Качване на тегло Понякога хората бъркат жаждата за глад и ядат повече, но всъщност просто трябва да пият повече. Понякога, ако изпиете чаша вода, сигналите за глад ще изчезнат.

Суха уста Ако не получавате достатъчно вода, може да имате сухи лигавици – т.е. липса на слюнка. Това може да затрудни говоренето, преглъщането и дори дишането. За щастие това може лесно да се реши с консумацията на достатъчно вода.

Открийте вашия баланс между шест до осем чаши дневно, за да останете здрави. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *