Oregon, USA --- Group of women working out in fitness studio --- Image by © BUCK Studio/Corbis

Редовните физически упражнения може да ограничат рисковете от тежък Covid

Хората, които се ангажират редовно с физически упражнения, е по-малко вероятно да се разболеят от Covid-19 и да развият тежка форма на инфекцията, заключават авторите на скорошно изследване.

“Редовната физическа активност е свързана с понижен риск от инфекции” от новия коронавирус и с по-добра прогноза по отношение на “нужда от хоспитализация, тежки форми на болестта и смъртност“, пишат авторите на изследването в специализираното издание “British Journal of Sports Medicine”.

Известен факт е, че добрата физическа форма помага за по-адекватния отговор на тялото на дихателните заболявания като цяло, но проучването е фокусирано по-специално върху болестта. Изследването е анализ на резултатите от петнадесет предишни проучвания.

Авторите му правят извод, че редовната физическа активност намалява леко риска от инфекция, понижава с 36 на сто риска от хоспитализация и с 43 на сто опасността от смърт от Covid-19.

Максималният ефект се постига при поне 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути интензивно натоварване седмично, предава БТА. Видът на изследването обаче не позволява категорично да се определи кои механизми водят до предпазния ефект на спорта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *