Илон Мъск, след оттеглянето на Сорос от Tesla: Той мрази човечеството

Илон Мъск излезе с шокиращи нападки и откровения по адрес на Джордж Сорос, като заяви, че филантропът му напомня за комиксовия герой Магнето.

Той иска да ерозира самата тъкан на цивилизацията. Сорос мрази човечеството“, допълни по-късно шефът на Twitter и Tesla.

В продължение на много години, образът на Магнето се променя — от суперзлодей до антигерой и дори герой. Подобно на него Джордж Сорос предизвиква доста противоречиви реакции. За едни той е филантроп и поддръжник на демокрацията, за други той е изкусен манипулатор и унищожител на традиционните ценности.

Терористът за едни е борец за свобода за други“, гласи най-известната реплика на Магнето.

Причината за гнева на Мъск към Сорос обаче може изобщо да не се крие в идеологическите различия между двамата милиардери.

Джордж Сорос доскоро бе един от големите акционери в Tesla. Хедж фондът на финансиста обаче разпродаде всички акции на Tesla.

Не е ясно какво е накарало Сорос да се раздели с инвестициите си в Tesla. Решението му обаче разклаща доверието в производителя на електромобили и може да бъде последвано от други инвеститори. Възможно е дори това да план за понижаване на цената на акциите на всички публично търгувани компании на Илон Мъск.

Любопитно, но инвестицията на Сорос в Tesla трудно може да се опише като доходоносна.

В зависимост кога той е придобил акциите си, финансистът-филантроп може да е реализирал печалба от 3 милиона долара или загуба от 21 милиона долара. Средния сценарии е за загуба от 9 милиона долара.

През 2018 година Сорос направи финансова инжекция от 35 милиона долара в Tesla на фона на новини за катастрофи със самоуправляемите автомобили на компанията и затруднения в производството в достатъчно големи обеми. По-късно той инвестира повторно в компанията. През 2022 година Сорос закупи нов голям пакет от акции в Tesla. Това стана в момент, когато доверието към Мъск отново бе понижено, след покупката му на Twitter за 44 милиарда долара и стартирането на мащабни уволнения в социалната мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *