Парфюмът “No 5” на “Шанел” навършва 100 години

“Само Шанел No 5” отговаря Мерилин Монро на въпроса какво облича в леглото. Парфюмът, който е обезсмъртен в киното и чиито рекламни лица са били Катрин Деньов и Никол Кидман, е един от най-известните и най-продаваните в света, макар и да навършва 100 години, предаде АФП.

Габриел Шанел, която нарушава догмите за женския гардероб, предлага през 1921 г. парфюм, който е не по-малко новаторски.

“Името му, аромата, чистите прави линии на флакона, допринасят той да стане символ на Лудите години. С името – обикновена цифра, която обозначава избраната проба, Шанел къса с традиците и навлиза в абстрактното” – каза Жули Дейдие, която отговаря за историческото наследство в модната къща.

Габриел Шанел иска нещо различно от флоралната и природна традиция от 19-и век и замисля аромата “с мирис на жена” като рокля висша мода.

“Изкуствен парфюм, повтарям изкуствен, като рокля, т.е. произведен. Аз се занимавам с шиене. Не искам нито роза, нито момина сълза. Искам парфюм с няколко съставки”.

Парфюмерийният експерт Ернест Бо, който е натоварен с тази задача, създава композиция, която не възпроизвежда съществуващ в природата аромат.

“Номер 5” мирише на Шанел. Той се разпознава веднага по атипичния аромат, който се дължи на много синтетични молекули, алдехиди, които внасят свежест с флорални нотки и му придават “абстрактна” страна.

Чистата линия на флакона в черно и слонова кост е променена леко през годините, но запазва вечната си простота. Тя е коренно противоположна на характерната за епохата пищност на презентацията.

“Влагам всичко в парфюма, нищо в презентацията” – заявява Габриел Шанел.

В реклама във в. “Ню Йорк таймс” от 2028 г. парфюмът е сравнен с “младежките и модерни” тоалети на дизайнерката.
За друга реклама в американски списания през 1937 г. Габриел Шанел решава да е лице на парфюма.

Към снимката й, направена от фотографа Франсоа Колар през 1937 г. в х-л “Риц”, е добавен текстът “Габриел Шанел е преди всичко актриса по душа. Роклите и парфюмите й са създадени с перфектен драматичен инстинкт. “No 5″ е като нежна музика, която подчертава любовен акцент. Той разпалва въображението и оставя незаличима следа в спомените на действащите лица”.

През следващите десетилетия киното и актрисите го използваат много, което допринася за реномето му на “парфюм на парфюмите” и го прави един от най-продаваните в света.

Снимка на Мерилин Монро, която се парфюмира с “No 5”, е използвана за рекламата му през 2013 г. Лица на парфюма са били също Сузи Паркър, Катрин Деньов, Карол Буке, Никол Кидман, Марион Котияр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *