“Диор” предложи “защитна мода” и феминистки послания във времето на война

Дамската колекция на “Диор”, представена на Седмицата на модата в Париж, предложи тоалети, създаващи усещане за защита – корсети с въздушни възглавници върху костюмите, ръкавици за мотористи към елегантна рокля, сака с топла подплата, съобщи АФП.

Макар и замисляна от месеци първоначално като въвеждаща спортното облекло в луксозната мода, колекцията придоби различен прочит.

“Много мислихме как в тези трудни времена да направим връзка между красотата, естетичното и защитата” – заяви пред АФП Мария Грация Киури, художествен директор за дамската мода в “Диор”.

“Облеклото само по себе си дава идея за защита, това е първият ни дом, той ни успокоява. Този аспект присъства много в работата ми – от емоционалната защита до защита в истинския смисъл на думата.”

Колекцията “Следващата ера” на “Диор” беше представена в градините Тюйлери. В нея Мария Грация Киури преобразува най-радикално сакото “Бар”, станало символ на “Диор”. С топъл хастар или с електрическа затопляща система то се превръща във футуристично облекло.

“Исках да го разградя и да го създам отново с различна лексика”, обясни дизайнерката.

Колекцията е създадена в сътрудничество с италианската фирма “D-Air lab”, която произвежда костюми за мотористи.

За жената на бъдещето “Диор” предлага солидните черни боти във военен стил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *