Тези напитки провокират язва на стомаха

Някои напитки съдържат вещества, които храносмилателната система не е в състояние да усвои. От тяхната консумация първо страда стомахът, споделят експерти. Ето как изглежда съставеният от тях списък с напитките, които са сериозно изпитание за стомаха. 

Алкохол Според експерти алкохолът е най-агресивен към стомаха. Помнете, че всяка алкохолна напитка е токсин. Ако все пак не може да се откажете напълно от консумацията на алкохол, то поне го приемайте в малки количества.

Сред най-вредните напитки са силните алкохолни напитки, както и тези, които съдържат захар и много химически добавки. Те са сериозно изпитание за стомашната лигавица, както и за балансирания микробиом. Към тях се отнасят амарето, анасонов ликьор, водка, както и алкохолни коктейли с газирани напитки. „Ром, текила, джин или водка често се използват за приготвяне на коктейли, смесени с различни газирани напитки като кола. Такава комбинация прави коктейлите „калорична бомба” и драстично повишава концентрацията на алкохол в кръвта”, споделят експерти.

Стимулиращи напитки Към тях се отнасят кафе, чай и газирани напитки. Учените отбелязват, че злоупотребата с тези напитки може да причини подуване на корема и да увреди стомашната лигавица, което води до ерозии и язви. 

Енергийни напитки Сместа от алкохол и стимулиращи компоненти в най-тежките случаи може да доведе до алкохолна кома. Последствията от тяхната консумация най-често се изразяват в храносмилателни разстройства, метаболитни нарушения и смущения в съня. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *