Вредно ли е зареждането на смартфон през нощта

Модерните смартфони предлагат множество подобрения в почти всички аспекти, но заради мощния хардуер все още батерията им рядко издържа повече от два дни и дори един ден, ако се използват по-интензивно. Затова много потребители имат навика да зареждат телефона си всяка нощ, информира Вести.бг

Модерните смартфони са с доста по-добри системи за управление на енергията и зареждането на батериите. Въпреки това самата технология на батериите не е особено променена и зависи от практически едни и същи правила като преди години.

Литиевите батерии на смартфоните имат своите изисквания, за да се поддържат в добро състояние по-дълго време. Когато се зарежда батерията и тя достигне 100%, процесът спира и тя започва да се разрежда. При някои смартфони зареждането на батерията спира и те започват да използват енергията от зарядното. Но и при това положение батерията се разрежда и дозарежда, когато зарядът падне под определено ниво.

От доста време в индустрията се смята, че е по-добре батериите да се поддържат в диапазона 20%-80%, където е “по-здравословно” за тях. Някои от смартфони дори “научават” навика на потребителя и задържат зареждането до около 80% няколко часа нощем и дозареждат до 100% малко преди типичния час на събуждане на потребителя. Така е намалява свръхзареждането на батериите.

Когато потребителят използва оригинално или сертифицирано оборудване, т.е. кабел и зарядно, са налице нужните защити от предпазване на свръхзареждане и прегряване. Въпреки това не се препоръчва зареждане за цяла нощ, защото изразходва ненужно много енергия. Модерните смартфони разполагат с достатъчно бързо презареждане, което позволява на потребителя да включи усторйството сутрин след ставане и то ще е напълно готово доста преди да е време за излизане за работа. Също така е препоръчително устройството дане се оставя на възглавници или други меки похвърхности докато се зарежда, за да може да се охлажда по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *