Мъск заведе контрадело срещу Туитър

В рамките на разногласието за поглъщането на Twitter софтуерният милиардер Илон Мъск подаде контраиск против услугата за къси известия. Малко преди този момент основният арбитър бе определил началото на процеса за 17 октомври и даде на Мъск период до 21 ч. по Гринуич в петък да заведе насрещни искове, излиза наяве от заповед, подписана късно в четвъртък от арбитър Катлийн МакКормик от съда в Делауeър.

Тогава юристите на Мъск обявиха, че той може да заведе насрещни искове, което всъщност е негово лично дело против Twitter, в което може да изиска финансово обезщетение за оспорваната договорка, предава DPA. Мъск е подал желае като „ конфиденциален ” в съда в американския щат Делауеър, пред който Twitter съди основния изпълнителен шеф на производителя на електрически коли Tesla. Поради това искът не може да бъде прегледан от медиите. Според разпоредбите на съда обаче скоро може да бъде оповестена редактирана версия на обхващащия 168 страници иск, отбелязва Ройтерс.

Адвокатите на Мъск оповестиха, че той е поискал прекратяването на договорката, тъй като компанията не е дала отговор на многочислени претенции за даване на информация за подправените сметки в мрежата. На 8 юли най-богатият човек в света се отхвърли от плануваното придобиване на Twitter на цена от 44 милиарда $ (около 43 милиарда евро) поради хипотетични „ погрешни и подвеждащи ” изказвания от страна на услугата за къси известия. По-конкретно той упреква Twitter, че е занижил броя на спам или подправени сметки в платформата.

Twitter назова това опрощение „ двуличие ” и желае да принуди Мъск по правосъден път да приключи контрактуваната покупка. Очаква се процесът да продължи пет дни. Наблюдателите считат, че е изцяло допустимо Мъск да бъде надвит в съда и по този метод да бъде заставен да извърши съглашението за усвояване. Възможно е също по този начин мултимилиардерът да би трябвало да заплати на Twitter наказателна клауза в размер до 1 милиарда $, както е планувано в съглашението. За Twitter тримесечието приключи със спад в приходите и висока загуба след бурния опит за усвояване.

Приходите са намалели с 1% на годишна база до 1,18 милиарда $. Анализаторите чакаха 1,3 милиарда $. В допълнение към несигурността към проектите на Мъск за поглъщането компанията оправда понижението и с отслабването на пазара на онлайн реклама. В резултат Twitter завърши второто тримесечие със загуба от 270 млн. $ – откакто година по-рано бе на печалба от малко под 66 млн. $.

Броят на всекидневно дейните консуматори, до които Twitter може да доближи с рекламите си, до момента в който те употребяват вътрешното приложение или уеб версията, набъбна от 229 милиона на 237,8 милиона в границите на три месеца. През първото тримесечие услугата е добавила 14 милиона консуматори. Милиардерът е изправен и пред едноседмичен развой в Уилмингтън, щата Делауeър, който ще стартира на 24 октомври. Акционер на Tesla желае анулация като корпоративно хабене и незаслужено обогатяване на рекордното възнаграждение от 56 милиарда $ на основния изпълнителен шеф на производителя на електрически автомобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *