Франция налага санкции и забрани на производителите на евтини дрехи

С пълно единодушие Франция одобри законопроект срещу така наречената „бърза мода”. Страната е първата в света с поредица от мерки, които целят да откажат хората от евтините, масово произвеждани артикули, идващи предимно от Китай. Ще се налагат солени глоби и забрани за реклама.

Терминът „fast fashion” („бърза мода”) се използва за първи път от вестник New York Times през 90-те години на миналия век и описва похода на популярна модна марка, която успява да проектира, произведе и пусне в продажба дадена дреха само за 15 дни. Това са всички онези модни гиганти, за които няма сезони и които правят по няколко нови колекции на месец. Артикулите често са много евтини, не толкова качествени, но последствията върху околната среда от производството им са катастрофални.

Всяка година 100 милиарда дрехи се продават в света, а производството се е удвоило през последните две десетилетия. Само в Европа близо 6 милиона тона текстил годишно отиват на боклука, а модната индустрия е сред най-големите замърсители на планетата. На този фон ултра бързата мода, която предлага артикули на супер ниски цени и нови колекции почти всеки ден продължава да печели последователи.

Ето защо Франция казва „не” на този тип мода с новаторски законопроект, приет единодушно от френските законодатели. Законопроектът ще налага ограничения и екологична такса върху продукти на цена до 10 евро до 2030 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *